• mozgókép készítési alapismeretek
• videó • vágás • üzemtan
• hangmérnöklés • vágáselmélet

Közvetítőkocsik anno...

Nyomtatóbarát változat

Hajnalhasadás...

Ugyan az 1936-os berlini olimpián már voltak televíziós kamerák, de magát az eseményt Leni Riefenstahl filmszalagra rögzített mozifilmjéből ismeri a világ. Ott volt tehát a TV mint újdonság, de számottevő hatása nem volt. Majd jött a világháburú, amikoris a híradásiparnak nem a műsorszóró célú távolbalátás fejlesztése volt a fő csapásirány. A háború végeztével kezünkben volt a mikrohullám és az olcsó nagyfrekvenciás technika, az 50-es évekre a művelt nyugaton és a vadnyugaton már számított ha megjelent a helyszínen a TV-kamera, a közvetítőkocsi.

Ami itt alább látható, az egy korabeli PYE katalógus néhány képe, igazi ritkaság.  Hogyan is néztek ki a képmérnöki, képvágói, hangmérnöki munkahelyek az első kocsikban.  A PYE cégtől való az MTV első kocsija is, ami sokáig a Schönhertz előtt álldogált, skanzenoskodott még kezdőtvs koromban.

Ezt a 3 kamerás kocsit a Radio Audizione Italia of Turin részére szállította a PYE.

 

Bal oldalon a hangmérnök, előtte a négy csatornás hangmixer (a sorban az ötödik gomb a master), feje fölött a kontroll-hangszóró. Középen a három egyforma doboz a három kamera kontrol "junit", az a képmérnök helye. És jobboldalt félig a háttámla takarásában a telefonközpontra emlékeztető pult a videó-vágó pult. Alább lesz még olyan kép a berendezésről ahol majd jobban fog látszani a készülék.

 

Ilyen kamerával... a készülék típusa: PYE TELEVISION CAMERA TYPE 2014

 

           Települve...

 

         Jelmagyarázat

 

Minden "Lószállítók" őse, a BBC részére készült jármű.

A BBC kocsi belseje: előtérben balról jobbra a produceri, középen a hangmérnöki (már huzogatós féderek!!) és a műszvez munkahelye.

 

Egy másik 3 kamerás szet, itt végre jól látszik az inkább egy telefonközpontra emlékeztető képmixer-pult, ott a jobb oldalán az árulkodó féderkar.  Jobb oldalon a hangmérnök, a képmixer doboza mögött meg a CCUk.

 

Ezt a szépséget a CBC (=Canadanian Broadcasting Corporation) vitte el.

 

Az Eiffel toronyban egy PYE kamera, a kép 1952-ben készült.