• mozgókép készítési alapismeretek
• videó • vágás • üzemtan
• hangmérnöklés • vágáselmélet

A vágó

Nyomtatóbarát változat

Némi szerénységre késztet, ha rákeresünk a vágó kifejezésre a neten, olyanok jönnek mint vágásérett a mezőgazdaság témakörben, vagy tarvágás mint erdőgazdasági tudomány, majd lemezvágás mint fémmegmunkálás és csak ezek után, esetleg a találatok második oldalán tűnik fel valami olyan amit mi művelünk.  Csak hogy tudjuk mi a fontos a világban....

 

Ez a film egy úgynevezett szakmaismertető filmsorozat egyik epizódjának a "rendezői változata".   Több oka is van annak, hogy ez a változat elkészült.  Egyrészt ide ebbe a környezetbe ez a rövidített verzió jobban illeszkedik.  A sorozat szerzői jogai nem nálam vannak, ezért sem tehetem fel a teljes opust ide, ez csak egy amolyan trailer-féleség belőle.  Illetve még csak trailer sem, mert ugyanazon szerzői jogok miatt nem bántunk olyan bátor kézzel a némafilm klasszikusaiból kiemelt snittekkel ott mint itt.

 

Ez a népszerű tudományos modorban készült kis ujjgyakorlat jó módszertani segédanyag, amolyan tankönyvi példa a vágás fontosságának, erejének bemutatására.  A teljes filmből már kiderül mit is csinálunk a vágószobában, köszönhetően a két nagytiszteletű kollégának akik beszélnek a filmben, és talán az is átjön miért is szeretjük mi ezt a munkát oly nagyon.

A szakmaismertető sorozat sok másik hivatás bemutatásával a

http://eletpalya.munka.hu/filmek

oldalon található.  A vágó az F betűnél, mint Filmgyártási foglalkozások/vágó. 

Természetesen itt is köszönöm Szacsának, és Tamásnak, a közreműködést.

És most, 2014 júniusában kaptam, kaptuk a hírt, hogy a Pisztolyos Ember már nincs köztünk.

Egy tévé-stábban mindegyik munkakörnek megvan a maga zamata, a kamera technikus a szürke eminenciás: sokszor ki sem írják, azaz a neve nem kerül rá a kis hazánkban a magazin/híradó műsorokban szokásos szerkesztő-operatőr-vágó alkotóinzert szentháromságában manifesztálódó kreditre. Gábor kamera-technikus ...volt. Az ember aki cipeli a statívot az operatőr után, aki tölti az akkumlátorokat, tartja a derítőlapot, ha nincs világosító, csinálja a hangot a pecabot végén az uborkával, amit manapság már inkább "halott macskának" szólít a művelt filmes, aggatja az apró csíptetős mikrofonokat a szereplőkre ha nincs hangmérnök. Egyszóval technikázik, megteremti a forgatás műszaki feltételeit, hogy az operatőr a „művészettel”, a szerkesztő a szerkesztéssel, a rendező meg a rendezéssel foglalkozhasson. És vezeti az autót, azaz nem csak virtuálisan viszi a hátán a stábot, hanem sokszor a szó szorosan vett, fizikai értelmében is. Amolyan problémamegoldó, akinél mindig van szigszalag, új elem, T-dugó, usb kábel, cukorka, öngyújtó, apró a kávéautomatához. Pörgős, jó munka ez, egyszerre három helyen lenni, és kihozni a szituációból a lehetséges maximumot. Gyorsan, észrevétlenül. A munka jellegéből adódóan a sötét oldal embere, a bevilágított helyszínnel átellenben, a frontlencse mögött áll a felvételek alatt, viszonylag ritka az, hogy képbe kerüljön valaki technikus. De adódik olyan, hogy az lesz a probléma, hogy nincs ügyfél az ügyvédnél, páciens a dokinál, vagy van de a személyiségi jogok is vele vannak, akkor ezt a problémát is megoldja.

Nos így lett Gabi a Pisztolyos Ember ebben a filmben, a szája szegletében a jellegzetes félmosollyal: no megint egy „szereplő probléma” egy kis költségvetésű produkcióban, amit természetesen meg tudunk oldani. Mert ma is azért vettünk kamerát a kezünkbe, hogy épkézláb musztert vigyünk haza a nap végeztével.

Gabi, köszönöm, hogy együtt „játsztunk” ebben a kis gegben, ha böngészés közben ide tévedek ez a kis filmecske most már sajnos csak az emlékedet őrzi. Remélem sokáig.

Nyugodj békében.