• mozgókép készítési alapismeretek
• videó • vágás • üzemtan
• hangmérnöklés • vágáselmélet

A Szőr... Sebők Gábor 1954-2010

Nyomtatóbarát változat

Meghal egy ember. Egy népszerű angoltanár, tanévkezdés előtt pár héttel. Megrendült kollégák és tanítványok emlékeznek rá egy szomorú tanévnyitón. Eltelik vagy nyolc év, amikor én bekapcsolódok a történetbe. Nyolc évvel a tragikus esemény után még mindig emlékeznek a tanárbácsira az iskolában. Tantermet neveznek el róla, és emlékversenyt, angol nyelvi vetélkedőt tartanak minden évben, a nem hivatalos nevén: a Szőrversenyt. Ki volt ez az ember? Mi az ami miatt visszatér a szelleme az iskola falai közé?

Most már a tizedik vetélkedőre készülnek az iskolában (2020). Ha egy tanulmányi versenyt Neumann Jánosról, vagy "Kazinczy szépkiejtésről" neveznek el, ott mindenki tudja ki a névadó, miért is volt nevezetes ember az illető, hisz a munkássága tananyag, érettségi tétel is talán. Egy magyarországi egyetemi városban, tíz évvel a távozása után már nem csak azok a gyerekek nőttek meg akiket tanított, hanem már az újonnan érkezett tanár kollégák sem ismerhetik, kiről is emlékezik a verseny. Ki volt ez az ember?

Sebők, Sebcsi és végül a Szőr. Így fonetikusan, hosszú ő-vel. Angol tanerő Pécs városában. Élt 1954 és 2010 között. Nagyon kevés maradt utána... illetve nagyon sok. Kevés fénykép, tárgy, kézzelfogható dolog. És sok tanítvány, kolléga, vagy tanítvány-kolléga emléke, emlékezete Róla, Vele.

 

Ismerkedés a Z-90-el. Egy olyan kiskamera, ami már tud néhány broadcast minimumot. XLR hangbemenet, fantomtáp, kézi szintszabályzás, 4:2:2, 50 Mb/s-nél nagyobb videójel. Kicsi, könnyű, próbáljuk ki milyen vele dolgozni az egyszemélyes riportos szituációban.

A vágóképek egy része A6000-el, az egyik riport pedig a kiskamerának nagy, nagykamerának kicsi, de azért, vagy talán pont ezért "hajóosztályteremtő" EX-1-el készült.